Institut Nova Era Ecosostenible (INEE) del Fòrum Ecològic
Per què neix l’Institut Nova Era Ecosostenible?
Fòrum ecològic és una entitat sense ànim de lucre que treballa pel desenvolupament d’una societat més sostenible i justa. Fòrum ecològic va néixer en el context d’un món cada cop amb més desigualtats i que ha de fer front a molts reptes ambientals, especialment els efectes de l’escalfament global, i que te efectes en tots els països i en molts àmbits de la vida del planeta. La voluntat de les persones de Fòrum ecològic és contribuir a fer de les nostres ciutats espais de convivència, més saludables, humanes i més resilients davant dels problemes socials i ambientals.
Des del Fòrum Ecològic tenim la convicció de que el coneixement dels problemes ambientals i socials ha d’arribar a la majoria de la ciutadania, perquè qui no coneix, qui no sap, no pot valorar la importància de les seves accions, ni estarà motivat per emprendre nous camins socials i econòmics més sostenibles. Per aquesta raó, Fòrum ecològic, ha creat l’Institut Nova Era Ecosostenible (INEE), com a eina per a contribuir a la difusió i la formació de la ciutadania i el món econòmic, sobre els greus problemes ambientals i, també, de les noves perspectives i solucions.
Objectius de l’Institut Nova Era Ecosostenible
L’INEE neix amb la voluntat de impulsar l’economia verda i una societat més ecosostenible. L’INEE es planteja com una eina per sumar esforços de persones, entitats i empreses amb els mateixos objectius, amb l’objectiu de difondre el coneixement, crear sinergies constructives i ajudar a implantar projectes disruptius a les nostre ciutats i al món econòmic de proximitat.
L’INEE vol difondre els diagnòstics de la situació i dels problemes que afecten els diferents àmbit del desenvolupament sostenible y que afecten a les persones i les ciutats. Però, també vol formar a les persones, per a que tinguin les eines i els coneixements per detectar els problemes socio-ambientals i puguin prendre les decisions adequades per tal d’iniciar nous camins i accions que garanteixi el futur i el compromís intergeneracional.
Sectors i públic de la difusió i formació de l’INEE
Públic per a les tasques de difusió:
Ciutadania en general i ciutadania organitzada.
Públic per a les tasques de formació:
Administració local:
- Organització de jornades monogràfiques per a la ciutadania, sectors especialitzats del municipi (comerciants, professors, gerents empresarials, treballadors en atur…), càrrec i treballadors municipals…
- Organització de xerrades, debats i activitats vinculades amb jornades singulars de temàtica ambiental o energètica: dia sense cotxe, setmana de l’energia, dia estalvi energètic, dia mediambient, dia de l’alimentació,…
Món econòmic:
- Cursos a directius i responsables de les empreses i comerços.
- Treballadors de sectors a transformar per la Transició ecològica i energètica.
- Treballadors per a nous sectors i activitats vinculats a la Transició ecològica i energètica.
Món educatiu:
- Professorat de primària i secundària: Per tal de formar-los en sostenibilitat i transformar la perspectiva de les matèries impartides. I planificació d’activitats ambientals dins de l’escola i de l’àmbit de la comunitat educativa.
Joves:
- Cursos de garantia juvenil i d’inserció laboral, sobre diferents aspectes dels camp de l’energia (eficiència energètica, renovables…), la rehabilitació energètica d’edificis, nous àmbits difusió ambiental, economia circular…
Ciutadania:
- Xerrades i jornades de conscienciació sobre diferents aspectes de la lluita contra l’escalfament global, la transició ecològica de la economia i l’energètica renovable, alimentació saludable, mobilitat sostenible…
Principals temes i camps a tractar per l’INEE:
- Transició energètica renovable: conceptes i viabilitat; nous nínxols de negoci; noves formes d’organització i governança de l’energia; industria 4.0 i energia; nous polígons d’activitat econòmica renovables i connectats; ports verds; autogeneració d’energia (model energètic distribuït, xarxes tancades i compartides, amb emmagatzematge i mobilitat elèctrica…); noves eines i contractes energètics (blockain energètic; contractes PPA; big-data energètica…).
- Economia circular: residus i sistemes de recollida; aprofitament de matèries i sinergies d’empreses veïnes, residus i processos productius i energia, …
- Mobilitat sostenible.