Resultat de la votació de la Moció sobre el canvi climàtic
- CiU i PP han tornat a rebutjar tancar les nuclears als 40 anys de la seva vida vida ( punt 6 que ha comptat amb els vots a favor de PSC i ERC, els contraris de CiU i PP i l’abstenció d’ICV )
- El Govern ha quedat en minoria al punt 10 referit a l’aigua ( CiU ha votat en contra i el PP s’ha abstingut ).
- La resta de punts s’han aprovat
Moció del PSC sobre el Canvi Climàtic que ha defensat el diputat Jordi Terrades al Ple del Parlament el 22 d egener de 2015
El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:
1. Presentar durant l’any 2015 una Llei de canvi climàtic que permeti obtenir objectius a curt, mig i llarg termini i que promogui inversions del Govern i del teixit productiu i social. La llei promourà l’acció emprenedora, des de la perspectiva ambiental, de grans, mitjanes i petites empreses, de cooperatives i d’iniciatives d’economia social, que han de ser font de generació de llocs de treball a cada municipi. Aquesta llei inclourà així mateix mesures econòmiques i fiscals en relació a la producció energètica, el transport, la construcció, i haurà de garantir els recursos per a la realització dels Plans Locals d’Adaptació al Canvi Climàtic. Així mateix, fixarà el camí de reducció de CO2 al 2050 marcant objectius pel 2025, 2030 i 2040.
«2. Executar l’Estratègia catalana d’adaptació al Canvi Climàtic, integrant les polítiques d’adaptació dins de les polítiques públiques existents, a fi de garantir la coherència i reflectir el caràcter transversal de l’adaptació, identificant els sectors econòmics que són més sensibles a les evolucions del clima i també les oportunitats potencials.»
(ACCEPTACIÓ ESMENA 1 DE CIU)
3. En tant que l’acceptació de les decisions públiques és clau a l’hora de portar endavant amb eficàcia les actuacions necessàries d’adaptació i mitigació del canvi climàtic a curt, a mig i allarg termini, desenvolupar mitjançant l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic una agenda potent de comunicació a la ciutadania, i de concertació amb els sectors econòmics, socials i ambientals que hauria de concloure en una nova cimera catalana sobre el canvi climàtic.
4. Aprovar durant l’any 2015 la Llei catalana de la biodiversitat i el patrimoni natural, per tal de definir l’estratègia nacional per a la protecció de la biodiversitat i que promogui una gestió integral dels territoris.
4 bis. Complir els punts b) c) g) h) i) k) l) n) o) s) de la Moció 83/X del Parlament de Catalunya, sobre les polítiques de conservació i gestió del medi natural aprovada el 27 de febrer de 2014.
(ACCEPTACIÓ ESMENA 2 D’ICV-EUIA)
4 ter. Actualitzar els terminis de compliment al exercici parlamentari 2015 atès l’incompliment dels terminis dels punts p) i t) aprovats de la Moció 83/X del Parlament de Catalunya, sobre les polítiques de conservació i gestió del medi natural aprovada el 27 de febrer de 2014 i què diuen:
p) Aprovar, durant el 2014, el Pla especial del Parc Natural del Cadí-Moixeró.
t) Presentar, durant el 2014, la memòria preliminar de la llei de la biodiversitat i el patrimoni natural.
(ACCEPTACIÓ ESMENA 3 D’ICV-EUIA)
5. Impulsar a Catalunya, en coordinació amb el Govern de l’Estat, la transició energètica que ens col·loqui en els objectius del full de ruta UE 2050 en els terminis fixats, imprescindible per a garantir la competitivitat del teixit productiu complint els compromisos de descarbonització; en aquest sentit, el Govern portarà al Parlament de Catalunya el Pla de l’Energia 2020 per al seu debat, en un termini no superior a 6 mesos.
6. Instar el Govern de l’Estat a no prorrogar la vida útil de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys per a les que van ser dissenyades, i avançar de manera ferma cap un model energètic econòmicament, social i ambientalment més sostenible, maximitzant l’ús dels recursos energètics renovables i autòctons, tot aprovant un nou marc normatiu que restitueixi la seguretat jurídica i incorpori en termes de normalitat en el sistema la generació distribuïda i l’auto-consum energètic.
( punt rebutjat amb 66 vots en contra de CiU i PP, 38 a favor de PSC i ERC i 23 abstencions d’ICV, Mx i C’s )
«7. Presentar en el termini de 6 mesos un pla de mesures d’eficiència energètica que inclogui sectors de la generació del transport i la distribució d’energia, la indústria, els transports, l’administració pública i els edificis, per tal d’assegurar els objectius marcats per l’UE per a l’any 2020, i la transposició en el marc de les competències que fixa l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de la Directiva relativa a eficiència energètica 2012/27/UE.»
(ACCEPTACIÓ ESMENA 3 DE CIU)
8. En el termini de sis mesos, incloure en el Pla de Qualitat de l’Aire mesures d’obligat compliment per la reducció progressiva de la contaminació atmosfèrica.
9. Impulsar les mesures necessàries per fer més eficient el conjunt del sistema de transport públic urbà, dels sistemes metropolitans i interurbans, incrementant, quan calgui, les freqüències per a fomentar la transferència de passatgers de l’automòbil privat al transport públic, i la intermodalitat entre autobusos, trens, metro i tramvia.
9. BIS. Complir els punts aprovats a la Moció 72/X del Parlament de Catalunya, sobre la qualitat de l’aire, aprovada el 23 de gener de 2014 concretament els següents:
a) Actualitzar, durant el primer semestre del 2014, les dades de l’inventari d’emissions i dels mapes d’immissions atmosfèriques que consten en la diagnosi del Pla amb les avaluacions existents, incorporant-hi les estadístiques de consum energètic i de mobilitat per a assolir més transversalitat de l’estratègia.
2. El Parlament de Catalunya insta el Govern a incloure en el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015 mesures efectives i de compliment obligat per a la reducció progressiva del trànsit de vehicles privats, incloent-hi l’estimació sobre la millora prevista i el termini per a aconseguir-la, atès que aquest és un dels requisits mínims per a un pla de millora elaborat d’acord amb l’annex V de la Directiva 2008/50/CE. En concret, pel que fa a mobilitat, el Parlament insta el Govern a:
a) Incloure-hi mesures que incorporin sistemes intel·ligents en zones urbanes o metropolitanes, que bonifiquin econòmicament i amb ocupació d’espai els sistemes més nets i que penalitzin els mètodes més contaminants.
b) Avançar en la planificació de la delimitació de zones d’emissió baixa a escala supramunicipal.
c) Habilitar zones d’aparcament gratuït a la perifèria vinculades als títols de transport públic.
d) Incloure en la planificació urbanística les escoles, els centres geriàtrics i de salut i altres instal·lacions sensibles d’aquestes zones.
e) Mantenir la cooperació educativa amb les associacions d’ens locals per a facilitar i promoure, per mitjà dels plans educatius d’entorn, les rutes escolars segures.
f) Introduir incentius per a la renovació, l’aplicació de millores tecnològiques i l’ús de vehicles elèctrics en el transport públic, en els vehicles de recollida d’escombraries, en la neteja viària i en el transport de mercaderies.
g) Redistribuir els espais urbans a favor dels ciclistes i els vianants, situant progressivament els carrils bici fora de les voreres, sempre que sigui possible, i posant-los als carrils existents.
h) Adoptar mesures que facilitin la intermodalitat, especialment la combinació entre el transport públic i la bicicleta, i instal·lar aparcaments per a bicicletes.
i) Continuar desenvolupant l’actual sistema de control del trànsit i integrar a la gestió del trànsit per a millorar la mobilitat la gestió de l’optimació de la qualitat de l’aire, relacionant amb el sistema de control del trànsit els sistemes de monitoratge i pronòstic de qualitat de l’aire, de manera que generin escenaris de control del trànsit objectius.
3. El Parlament de Catalunya insta el Govern a potenciar i incentivar el millorament i l’ús del transport públic urbà i interurbà a les zones que són objecte d’actuació del Pla per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015, incloent-hi les mesures següents:
a) La gestió eficient dels semàfors amb prioritat, la creació de nous serveis perimetrals i la creació de carrils bus i de trams d’avançament per a autobusos als accessos a les ciutats de la regió metropolitana de Barcelona i a altres zones amb congestió.
b) El millorament de la freqüència de pas de les línies del metro i del Metro del Vallès i el Metro del Baix Llobregat – Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres, d’acord amb el que estableixen els plans més específics d’aquests àmbits, com el Pla director de mobilitat 2008-2012.
c) L’impuls del Pla estratègic de la bicicleta, en la línia del Pla director d’infraestructures de la regió metropolitana de Barcelona 2011-2020.
d) La potenciació de les infraestructures de carril bus i de trams d’avançament per a autobusos als accessos a les ciutats.
e) L’execució d’infraestructures per a afavorir el transvasament modal cap al transport públic.
f) La implantació del nou sistema tarifari T-Mobilitat, que ha de comportar un canvi en la concepció del tractament dels usuaris dels serveis de transport públic, amb una simplificació i modulació de les tarifes que també inclogui la variable ambiental de la contaminació atmosfèrica i la qualitat de l’aire.
4. El Parlament de Catalunya insta el Govern a desenvolupar de manera obligatòria en les empreses públiques de més de cent treballadors i en les privades de més de dos-cents treballadors, i també en els polígons industrials situats dins de les zones que són objecte d’actuació del Pla per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015, l’elaboració de plans de desplaçament i de mobilitat d’empresa, amb la tutela de la Generalitat i la participació dels agents socials i els municipis, d’acord amb la Llei 9/2003, del 13 de juny, de la mobilitat.
5. El Parlament de Catalunya insta el Govern a elaborar i aplicar obligatòriament i de manera progressiva plans de mobilitat sostenible per a tots els edificis de l’Administració pública, a partir d’un volum de dues-centes persones entre treballadors i usuaris, que estiguin situats en els quaranta municipis que són objecte d’actuació del Pla per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015, tal com s’ha fet a l’Edifici de la Generalitat de Girona (Santa Caterina), d’acord amb la Llei 9/2003.
8. El Parlament de Catalunya insta el Govern a garantir l’eficiència del Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015 en:
a) Les estratègies de comunicació efectives cap a la població.
b) Les mesures de mitigació que siguin aplicades als centres escolars, geriàtrics, hospitals i altres equipaments sensibles.
c) La necessitat d’establir convenis i protocols amb les indústries incloses en el Pla.
d) L’adopció de mesures temporals de restricció dels vehicles en les zones afectades en funció dels llindars de contaminació superats.
11. El Parlament de Catalunya insta el Govern a fer complir rigorosament les mesures eficaces per a reduir les emissions procedents de la indústria, adaptant al més aviat possible l’aplicació de la directiva estatal d’emissions industrials i els plans de vigilància integrals a les activitats potencialment contaminants de la zona de protecció especial.
12. El Parlament de Catalunya insta el Govern a continuar reclamant al Govern de l’Estat que acceleri l’aplicació de les mesures del Pla aire, especialment les que són competència de l’Estat i poden incidir de manera més substancial en la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya, com les modificacions legislatives necessàries perquè els ajuntaments puguin aplicar criteris de contaminació ambiental en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.
(ADDICIÓ DE L’ESMENA 4 D’ICV-EUiA)
10. Recuperar la gestió pública de l’abastament d’aigua en alta a la Regió Metropolitana de Barcelona, donat que la gestió dels recursos hídrics és estratègica en l’adaptació al canvi climàtic i l’accés a l’aigua és avui, tal com va declarar el Parlament de Catalunya, un dret humà, i com a tal cal blindar la seva qualitat de bé públic i resulta inajornable un gran acord de país sobre l’aigua.
En aquest punt CiU ha quedat en minoria ( 49 vots de CiU en contra, 18 del PP abstencions i 60 de PSC, ERC, ICV , Mx i C,s a favor )
«11. Impulsar, en el termini de sis mesos, un paquet de mesures per afavorir la protecció dels boscos, així com la reforestació de les zones desforestades, tenint en compte que els boscos a Catalunya representen aproximadament un terç de la superfície total del territori.»
(ACCEPTACIÓ ESMENA 3 DEL PPC)