Per un municipi energèticament sostenible
Manifest
Volem un (nom del municipi) que avanci cap a un nou model energètic.
El modelo energétic actual causa greus problemes, que es manifesten tant a escala global com a nivell local. Als coneguts problemes mediambientals, com l’escalfament global o la contaminació atmosfèrica, s’uneixen problemes socials i econòmics cada vegada més apressants, com són el preocupant increment de la població que no té un accés adequat a l’energia, o la manca de transparència i informació dels mercats energètics.
Els preus de l’energia s’incrementen a causa de l’esgotament progressiu dels combustibles fòssils que, unit a l’altíssima dependència energètica de l’estat espanyol (al voltant d’un 85% de l’energia que consumim procedeix d’altres països) i al fet que l’energia constitueix un element transversal a l’economia i al desenvolupament social, fan necessària una transformació urgent del model energètic que s’ha d’abordar a tots els nivells.
El sistema energètic ha de transitar des d’un model basat en el consum desmesurat de recursos, en els combustibles fòssils i l’energia nuclear, cap a un altre model basat en l’estalvi, l’eficiència i les energies renovables. Per sort, l’evolució d’aquestes últimes en els darrers anys ha estat fulgurant, el que ens permet afrontar el canvi de model energètic a preus inferiors als que paguem a l’actualitat.
Les administracions municipals no han ni poden romandre alienes a aquest canvi. Són les administracions públiques més properes a la ciutadania, i per això són les primeres que han de jugar un paper exemplaritzant i informatiu. D’altra banda, totes les administracions públiques, en particular les municipals, són gestores d’un enorme patrimoni i tenen uns costos creixents en matèria d’energia. Costos, en moltes ocasions, que pateixen d’una gestió inadequada. Hi ha un gran potencial per generar estalvis importants, que poden destinar-se a usos més adequats.
Les administracions locals han d’utilitzar els recursos disponibles per garantir, dins del marc de les seves competències, una transició ordenada cap a un model social, mediambiental i econòmic sostenible, en el qual l’energia, l’urbanisme, l’educació, l’ocupació i la protecció social, han de jugar un paper destacat.
Per tot això, els signants d’aquest Manifest adquirim els següents COMPROMISOS per als propers quatre anys:
I. Compromisos de planificació estratègica:
Un Pla d’Acció Municipal (PAM), que tindrà com a eixos vertebradors la sostenibilitat social, ambiental i el nou model energètic, perquè impregni tota l’organització municipal i totes les polítiques locals. El Pla estarà orientat a reduir a zero les emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2050, gràcies a l’eficiència energètica, l’ús d’energies renovables i un urbanisme centrat en l’accessibilitat i de baixa intensitat energètica.
Elaborar, a curt termini, un Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES): diagnosi energètica, establiment d’indicadors i priorització d’accions de nul·la o baixa inversió amb major potencial d’estalvi energètic. El PAES inclourà tots els sectors del municipi, no només l’administració local: entorn urbà, mobilitat, instal·lacions municipals, sectors domèstic, comercial, industrial i primari
II. Compromisos d’accions a desenvolupar:
1 – Dur a terme campanyes de sensibilització, formació i foment de la cultura energètica en tots els àmbits de la ciutat (ciutadania, comerç, indústria, primari) mitjançant actes públics, tallers, jornades, cursos i congressos.
2 – Contractar l’energia elèctrica municipal amb garantia d’origen 100% renovable.
3 – Establir un equip de treball transversal per a l’elaboració, execució i seguiment dels plans estratègics (PAES i PAM).
4 – Facilitar l’obtenció de forma regular de les dades energètiques i econòmiques necessàries per a la seva gestió: indicadors d’eficiència i eficàcia, transformació de cost en inversió, càlculs d’amortització …
5 – Dissenyar i implantar accions d’eficiència energètica en les instal·lacions municipals prioritzant canvis d’hàbits per eliminar els malbarataments en el consum. Els estalvis aconseguits pel canvi d’hàbits s’invertiran, en part o en la seva totalitat, en noves mesures d’eficiència energètica, prioritzant accions que generin grans estalvis a curt termini. Exemple: monitorització d’equipaments municipals (electricitat, aigua i combustibles).
6 – Implantar programes d’eficiència energètica en els centres educatius, com el projecte 50/50, provada eina d’estalvi i educació ambiental, consistent a tornar el 50% dels estalvis a l’escola, mitjançant subvenció directa i reinvertir l’altra meitat en noves mesures d’estalvi, eficiència i renovables en el mateix centre educatiu, amb la participació en la decisió de la corporació municipal.
7 – Aplicar mesures de lluita contra la pobresa energètica: tallers de formació en eficiència energètica i factures a treballadors socials i famílies, difusió i tramitació del bo social, petites inversions en millores d’aïllaments i instal·lacions …
8 – Dissenyar i executar totes les construccions o obres municipals noves amb criteris de consum d’energia gairebé nul (eficiència energètica, intel·ligència i ús d’energies renovables).
9 – Implementar accions de mobilitat sostenible: foment de transport públic, ús de vehicles sostenibles (bicicletes, vehicles elèctrics o propulsats per hidrogen …), peatonalització dels carrers, sistemes d’agregació de la demanda de mobilitat (cotxe compartit, cotxe comunitari, transport a demanda , …)
10 – Dissenyar un pla per substituir gradualment per vehicles elèctrics tot el parc mòbil dedicat al transport públic i els vehicles municipals, proveïts amb electricitat de procedència renovable (en fotolineres o similars). Llevat d’excepcions molt justificades, no s’adquiriran nous vehicles públics propulsats per motors de combustió.
11 – Establir mesures fiscals de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables: bonificacions en ordenances fiscals per a projectes d’autoconsum, rehabilitació energètica, construcció sostenible, vehicles elèctrics, sistemes de gestió i agregació de la demanda de transport …
12 – Revisar les ordenances municipals per eliminar les traves administratives innecessàries que puguin dificultar la instal·lació i posterior operació de sistemes d’auto-proveïment energètic a partir d’energies renovables.
Els següents partits, han signat el Manifest i adquirit el compromís de dur a terme polítiques energètiques socialment i ambientalment sostenibles en tota la seva organització:
- Chunta Aragonesista
- Equo Federal
- Més per Menorca
- Iniciativa per Catalunya Verds
- Partit dels Socialistes de Catalunya