Moció sobre el canvi climàtic al Parlament de Catalunya
Es sotmetrà a discussió i votació el proper dimecres 21 de gener de 2015
El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:
- Presentar durant l’any 2015 una Llei de canvi climàtic que permeti obtenir objectius a curt, mig i llarg termini i que promogui inversions del Govern i del teixit productiu i social. La llei promourà l’acció emprenedora, des de la perspectiva ambiental, de grans, mitjanes i petites empreses, de cooperatives i d’iniciatives d’economia social, que han de ser font de generació de llocs de treball a cada municipi. Aquesta llei inclourà així mateix mesures econòmiques i fiscals en relació a la producció energètica, el transport, la construcció, i haurà de garantir els recursos per a la realització dels Plans Locals d’Adaptació al Canvi Climàtic. Així mateix, fixarà el camí de reducció de CO2 al 2050 marcant objectius pel 2025, 2030 i 2040.
- Elaborar un Pla nacional d’adaptació al canvi climàtic que integri les polítiques d’adaptació dins de les polítiques públiques existents, a fi de garantir la coherència i reflectir el caràcter transversal de l’adaptació, identificant els sectors econòmics que són més sensibles a les evolucions del clima i també les oportunitats potencials.
- En tant que l’acceptació de les decisions públiques és clau a l’hora de portar endavant amb eficàcia les actuacions necessàries d’adaptació i mitigació del canvi climàtic a curt, a mig i allarg termini, desenvolupar mitjançant l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic una agenda potent de comunicació a la ciutadania, i de concertació amb els sectors econòmics, socials i ambientals que hauria de concloure en una nova cimera catalana sobre el canvi climàtic.
- Aprovar durant l’any 2015 la Llei catalana de la biodiversitat i el patrimoni natural, per tal de definir l’estratègia nacional per a la protecció de la biodiversitat i que promogui una gestió integral dels territoris.
- Impulsar a Catalunya, en coordinació amb el Govern de l’Estat, la transició energètica que ens col•loqui en els objectius del full de ruta UE 2050 en els terminis fixats, imprescindible per a garantir la competitivitat del teixit productiu complint els compromisos de descarbonització; en aquest sentit, el Govern portarà al Parlament de Catalunya el Pla de l’Energia 2020 per al seu debat, en un termini no superior a 6 mesos.
- Instar el Govern de l’Estat a no prorrogar la vida útil de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys per a les que van ser dissenyades, i avançar de manera ferma cap un model energètic econòmicament, social i ambientalment més sostenible, maximitzant l’ús dels recursos energètics renovables i autòctons, tot aprovant un nou marc normatiu que restitueixi la seguretat jurídica i incorpori en termes de normalitat en el sistema la generació distribuïda i l’autoconsum energètic.
- Presentar en el termini de tres mesos un pla de mesures d’eficiència energètica que inclogui els sectors de la generació, del transport i la distribució d’energia, la indústria, els transports, l’administració pública i els edificis, per tal d’assegurar els objectius marcats per l’UE per a l’any 2020, i la transposició en el marc de les competències que fixa l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de la Directiva relativa a eficiència energètica 2012/27/UE.
- En el termini de sis mesos, incloure en el Pla de Qualitat de l’Aire mesures d’obligat compliment per la reducció progressiva de la contaminació atmosfèrica.
- Impulsar les mesures necessàries per fer més eficient el conjunt del sistema de transport públic urbà, dels sistemes metropolitans i interurbans, incrementant, quan calgui, les freqüències per a fomentar la transferència de passatgers de l’automòbil privat al transport públic, i la intermodalitat entre autobusos, trens, metro i tramvia.
- Recuperar la gestió pública de l’abastament d’aigua en alta a la Regió Metropolitana de Barcelona, donat que la gestió dels recursos hídrics és estratègica en l’adaptació al canvi climàtic i l’accés a l’aigua és avui, tal com va declarar el Parlament de Catalunya, un dret humà, i com a tal cal blindar la seva qualitat de bé públic i resulta inajornable un gran acord de país sobre l’aigua.
Maurici Lucena i Betriu Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del Grup Parlamentari Socialista
Ens interessa el teu comentari!
Respon...