El Parlament de Catalunya aprova una moció sobre la transició energètica
Moció del Grup Socialistes i Units per Avançar que, presentada pel diputat Jordi Terrades , s’ha debatut i votat el dijous 11 d’octubre de 2018 ( entre parèntesi els vots a favor, contraris o abstencions que ha obtingut cada punt donat que s’han votat per separat ).
El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:
1. Crear una comissió de treball dins el parlament i amb participació del govern que en el termini de 6 mesos acordi el Pacte Nacional per a la Transició Energètica.
( 129-0-0)
2. Presentar, en el termini de 6 mesos, un pla de desplegament del cotxe elèctric a Catalunya i avançar en el desplegament de la mobilitat elèctrica per carretera a Catalunya, dotant al Pla estratègic per al desplegament d’infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya (PIRVEC) dels recursos suficients, allargant la seva implementació fins l’any 2021. El desplegament de punts de recàrrega ha d’assegurar que aquesta infraestructura sigui interoperable, donant visibilitat a les seves ubicacions i al seu estat de funcionament en temps real tal com marca la llei de Canvi Climàtic, garantir que el 100% de la flota pública de l’Administració de la Generalitat sigui elèctrica el 2030.
(124-0-4)
3. Presentar, en el termini de 6 mesos, un Pla de rehabilitació d’habitatges que prioritzi l’accessibilitat i l’eficiència energètica d’edificis i habitatges amb aprofitament d’energia renovable i que cobreixi la necessitat d’actuació sobre un mínim de 50.000 habitatges anuals.
(68-0-61)
4. Presentar, en un termini de 6 mesos, un Pla de rehabilitació energètica dels edificis públics amb aprofitament d’energia renovable que, amb caràcter anual, fixi com a objectiu el 3% de la superfície dels edificis administratius de la Generalitat de Catalunya.
(68-0-61)
5. Presentar, en un termini de 6 mesos, la normativa que ha de regir la construcció amb criteris bioclimàtics, per tal que els nous edificis construïts siguin de consum energètic gairebé nul a partir de 2020.
(68-0-61)
6. Constituïr, en un termini de 6 mesos, el comitè d’experts de canvi climàtic i presentar, posteriorment, l’informe preliminar per a l’elaboració dels pressupostos de carboni per al període 2020-2025, tal com estableix la llei de canvi climàtic aprovada amb el consens de tot el Parlament.
( 128-0-0)
7.1. Elaborar una proposta de decret per modificar la normativa vigent sobre al desplegament de la generació elèctrica solar i eòlica.
7.2.Crear una comissió de treball en què participin els òrgans i els organismes dels departaments de la Generalitat –energia, medi ambient i urbanisme- i les entitats representatives del sector més involucrats en la tramitació de la instal•lació de parcs eòlics tant terrestres com marins a Catalunya.
7.3. Preveure els mecanismes necessaris perquè es puguin seguir, coordinar i agilitzar les tasques i les responsabilitats de tots els departaments de la Generalitat en les tramitacions dels parcs eòlics.
( 128-0-0)
8. Dins les competències pròpies de la Generalitat, impulsar i simplificar la tramitació administrativa de les instal•lacions d’energia fotovoltaica de baixa potència a Catalunya, amb especial incidència en l’autoconsum, inclòs l’autoconsum compartit, l’emmagatzematge i les micro-xarxes tancades i intel•ligents. (125-0-4)
9. Incorporar a la Llei de Territori, en tràmit, la regulació per fer front a les necessitats de la Transició Energètica renovable i a la lluita contra el canvi Climàtic, tal i com estableix la Llei de Canvi Climàtic.
(129-0-0)
10. Instar el Govern de l’Estat a implantar un calendari de tancament de les centrals nuclears amb 40 anys de vida, tal i com preveu la Llei de Canvi Climàtic, preveient la solució a l’emmagatzematge i gestió dels residus garantint la solvència dels criteris tècnics i de seguretat i a impulsar conjuntament un pla de reindustrialització de les comarques amb centrals. Elaborar plans de transició energètica per als territoris amb presència de centrals nuclears, prioritzant la subrogació dels actuals llocs de treball en els centres productors per fer front als desmantellaments.
(125-4-0)
11. Demanar a la Presidenta del Port de Barcelona i al de Tarragona, nomenats a proposta del Govern de la Generalitat, que en un termini de sis mesos impulsin un Pla d’Implantació d’energies renovables a cada un dels Ports per tal de reduir el consum de combustibles fòssils i les emissions que se’n deriven. (129-0-0)
12. Calendaritzar i pressupostar noves infraestructures de transport electrificat com el Tren Tram al Camp de Tarragona, l’arribada de la Línia 1 a Badalona, la Línia 3 a Esplugues, la Línia 8, i el tram central de la Línia 9.
( 67-61-0)
13. Desplegar la llei de Finançament del Transport Públic i impulsar les mesures fiscals finalistes que inclou la llei perquè entrin en vigor l’ 1 de gener de 2019, amb l’objectiu d’augmentar els recursos econòmics de la Generalitat destinats finançar el transport públic, i instar el Govern de l’Estat a recuperar la inversió en transport públic a l’ATM.
(64-61-4)
14. Garantir l’aplicació de la llei contra la pobresa energètica a les grans companyies comercialitzadores, impedint el tall de subministrament a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica.
(129-0-0)
15. Presentar un pla d’autoproducció d’energia renovable d’autoconsum en les instal•lacions portuàries competència de la Generalitat de Catalunya i definir una estratègia per a l’electrificació total de tots els ports de Catalunya que permeti connectar a la xarxa elèctrica les embarcacions durant el període d’estada i amarrament.
(129-0-0)