Per una Europa que tingui en compte la casa comuna
Sobre el tractat de lliure comerç TTIP.
Tenint en compte que les economies dels països de la UE i de EUA representen quasi el 50% del PIB mundial i un terç del total del comerç, sens dubte aquest tractat és el més important dels que la UE està negociant fins ara, de fet de l’economia transatlàntica en depenen 15 milions de llocs de treball. El Parlament europeu en aplicació de les seves competències podrà dir sí o no al tractat, els socialistes europeus tenim un seguit de línies vermelles que no es podran vulnerar per part d’aquest tractat. Hi haurà d’haver totes les garanties per a la protecció de la salut i el medi ambient i no posar en perill el sistemes de serveis públics. No tolerarem cap reducció dels estàndards europeus de salut, protecció al consumidor i seguretat alimentaria. Els EUA han de fer passos concrets per millorar els marcs de protecció dels drets laborals – i amb especial atenció als treballadors d’empreses europees ubicades als EUA -. El TTIP ha de servir de marc per combatre els retrocessos en matèria salarial i en les condicions laborals. No s’acceptarà cap acord si no es produeixen compromisos clars per acabar amb l’escàndol d’espionatge massiu que han perjudicat la confiança mútua entre la UE i els EUA.
La protecció de la privacitat i les dades personals és un dret fonamental dels ciutadans europeus i això no és negociable. No permetrem que s’estableixin mecanismes jurídics ad hoc que contravinguin o eludeixin els marcs legals existents per ajustar-se als interessos i conveniència corporativa de les multinacionals i empreses.
Els sectors cultural i audiovisual han de quedar fora de l’abast de les negociacions. De fet creiem que cal abordar seriosament en una economia oberta i globalitzada un debat sobre la governança mundial.
Medi natural.
La xarxa natura 2000 és la eina fonamental de la UE per a la conservació de la diversitat biològica. Malgrat que aproximadament un 28% del territori de Catalunya i Espanya i un 18% del conjunt de la UE estan incloses en figures de protecció, els socialistes creiem que s’estan incomplint per part dels països l’establiment efectiva de la xarxa i dels mecanismes de gestió que comporta que malgrat tot no s’hagi aconseguit aturar la pèrdua de biodiversitat. Proposem aprovar mecanismes de gestió definits i clars, dins d’una estratègia d’aplicació comú en el seu funcionament. Accelerar els treballs de la comissió per aprovar una iniciativa per assegurar que no hi hagi cap pèrdua neta dels ecosistemes i els seus serveis associats.
Redefinir el concepte de riquesa PIB incorporant com a indicador el vector ambiental.
Iniciar una reforma fiscal verda.
Energia.
Els països de la UE, també Espanya i Catalunya, són grans dependents en matèria energètica i és en aquest sentit que la política energètica es estratègica per Europa. S’ha de caminar més decididament cap un model de transició energètica en que les energies renovables i les polítiques d’eficiència i estalvi energètic siguin centrals en aquesta estratègia. Som molt crítics respecte a les decisions adoptades pels governs espanyol i català que van en la direcció contraria als objectius europeus. Estem d’acord amb la generació distribuïda de l’energia, tot i així també opinem que cal integrar més les xarxes europees d’energia com oportunitat també per algunes de les energies renovables. Revisar i modificar directives europees per fer front al problema de la pobresa energètica que al nostre país afecta ja a un 10% de població vulnerable i que nivell europeu a uns 50 milions de persones, a traves de tarifació social a càrrec dels pressupostos, impossibilitat de talls als mesos d’hivern i que l’autorització d’aquests no estigui en mans de les companyies subministradores. En la llei 24/2013 del sector elèctric aprovada pel PP i CiU es va perdre una oportunitat per regular-ho a nivell de l’Estat espanyol.
Aigua.
l’aigua es un dret essencial per a la dignitat dels essers humans com va reconèixer el Juliol de 2010 l’Assemblea General de Nacions Unides, consideració de dret que també si va sumar el Parlament de Catalunya a instancies del Grup Parlamentari Socialista. Proposarem la revisió de la Directiva Marc de l’Aigua per incloure noves imposicions derivades de les polítiques de mitigació del canvi climàtic, per millorar aspectes per a la preservació dels cabals ambientals, per millorar la governança de les conques i per avançar en la tarifació social. En matèria de gestió d’aigua cal millorar en la qualitat de les masses d’aigua i la protecció de les aigües subterrànies. Per als socialistes la seguretat hídrica es fonamental, els fenòmens associats al canvi climàtic produirà en els països del Sud més sequeres i inundacions. Som contraris al transvasament del Roïna, tots els estudis coneguts fins ara indiquen que aquesta es una solució més costosa en termes econòmics i ambientals que d’altres solucions per a garantir la seguretat a les conques internes de Catalunya.
Agricultura i ramaderia.
L’alimentació i per tant les activitats agràries són estratègiques per Europa, des del nostre punt de vista la PAC ha de donar resposta als reptes de la seguretat alimentaria, del manteniment del territori i també de la seva conservació des del punt de vista ambiental. Defensarem les especificats de l’agricultura mediterrània, el paper de l’agricultura familiar que pot conviure amb altres estructures més potents de producció. Davant de l’especulació enfortir els mecanismes de intervenció en els mercats alimentaris i legislar per a un millor repartiment del poder de negociació dels agricultors en la cadena de valor. Fixar com a objectiu bàsic les polítiques de desenvolupament rural per a garantir la propia seguretat alimentaria i la conservació òptima dels recursos naturals.
Pesca.
Tenim un problema de sobreexplotació. Tenint en compte la dimensió humana i social cal abordar la sobre capacitat de la flota. La política pesquera comú ha de tenir com a premissa la conservació dels recursos, la protecció del medi marí i la garantia sanitària. Des de l’òptica mediterrània defensem la pesca costera i artesanal per posar en valor les arts selectives que tenen un menor impacte en els recursos marins. Promoure el consum de peix fresc. Hem de tenir present, però, que aproximadament el 60% dels productes que consumim venen de fora de la UE i en aquest sentit coherents amb els nostres compromisos el PE haurà de garantir la protecció del medi ambient i la cooperació al desenvolupament amb els països tercers.
Lluita contra el canvi climàtic
Els socialistes europeus la considerem imprescindible i vital . No hi ha progrès agredint si s’agredeix el medi ambient i s’incrementa la temperatura de la terra. Propugnem una lluita conjunta europea i mundial, amb polítiques transversals, coordinades, amb I+D i desenvolupament tecnològic que contribueixi a l’quilibri. L’escalfament de la nostra casa que és la terra seria el final i no ens hio podem permetre ni ara ni per a les generacions futures.