Declaració del Parlament de Catalunya sobre l’Àrtic
Declaració del Parlament de Catalunya de suport a la Declaració internacional sobre el futur de l’Àrtic
El Parlament de Catalunya expressa el seu suport a la Declaració internacional sobre el futur de l’Àrtic, promoguda per l’organització ecologista Greenpeace:
«L’Àrtic està canviant davant dels nostres ulls. El desglaç i l’augment de les temperatures estan afectant directament els quatre milions de persones que viuen a la regió i milers de milions de persones més.
»Aquests canvis es deuen en gran manera al nostre consum desenfrenat de combustibles fòssils des de la Revolució Industrial. Els models científics i les creixents evidències empíriques ens diuen que hem de desenvolupar alternatives netes de manera urgent si volem protegir el llegat dels nostres fills.
»Per als quatre milions de persones que viuen a l’Àrtic, l’augment de les temperatures posa en perill els mitjans de vida tradicionals, els costums i les fonts d’alimentació. La fauna pateix enormement, ja que els ecosistemes suporten la pitjor part d’un clima cada cop més inestable.
»I aquests canvis ens afecten a tots. Amb el desglaç de l’Àrtic, milions de persones s’enfronten a fenòmens meteorològics devastadors relacionats amb els corrents oceànics més càlids. Les ciutats costaneres ja pateixen les conseqüències de la pujada del nivell del mar i els estats insulars podrien desaparèixer del tot. Algunes de les persones més pobres del planeta són les que ho pateixen en primer terme i d’una manera més dura.
»Malgrat aquestes conseqüències, sovint es considera el desglaç de l’Àrtic com una oportunitat per a explotar noves reserves de petroli i gas. L’expansió d’aquesta indústria representa una amenaça sense precedents per al medi ambient de l’Àrtic i un risc d’escalfament quan els combustibles obtinguts siguin refinats i cremats.
»La transformació de l’Àrtic crearà noves rutes marítimes i és responsabilitat nostra assegurar que aquestes rutes siguin gestionades de manera que es protegeixin les persones i la biodiversitat.
»L’escalfament dels oceans afecta les poblacions de peixos i altera els ecosistemes marins. Hem d’actuar per a protegir-los.
»La nostra visió de l’Àrtic ajudarà a definir la manera com la posteritat jutjarà l’època de la història de la humanitat en què ens ha tocat viure. Creiem que la protecció d’aquesta regió, alhora que en garanteix la prosperitat continuada, és un imperatiu mundial que exigeix una resposta política extraordinària.
»Admetent la nostra dependència mútua, i en solidaritat amb els pobles de l’Àrtic, promovem les actuacions següents:
»1. Reconeixent i respectant els drets dels pobles indígenes de l’Àrtic, fem una crida als estats de l’Àrtic perquè posin en pràctica amb rapidesa i íntegrament la Declaració de les Nacions Unides sobre els drets dels pobles indígenes.
2. Acceptant que el dret internacional i la sobirania dels estats de l’Àrtic són bases essencials per a una governança estable, reconeixem el paper central en aquesta governança de la Convenció de les Nacions Unides sobre el dret de la mar, incloent-hi tant els drets com els deures de les parts.
»3. Convençuts que la comunitat internacional i els joves de tot el món tenen un interès legítim en el futur de l’Àrtic, cridem els estats de l’Àrtic a crear noves oportunitats per a la cooperació internacional i intergeneracional en la conformació d’un futur sostenible per a la regió.
»4. Observant amb alarma els devastadors impactes del canvi climàtic a la regió àrtica i a la resta del món, exigim una renovació urgent dels esforços per reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle d’acord amb la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic.
»5. Considerant que l’ecosistema de l’Àrtic és únic i valuós, fem una crida als estats a complir les obligacions derivades de la Convenció de les Nacions Unides sobre la diversitat biològica i de la Convenció de les Nacions Unides sobre el dret de la mar mitjançant la creació d’una xarxa d’àrees marines protegides i de reserves marines a l’oceà Àrtic.
»6. Invocant l’esperit de pau i de cooperació que va permetre l’adopció del Tractat antàrtic, proposem que els estats de l’Àrtic treballin amb la comunitat internacional per declarar l’àrea d’aigües internacionals al voltant del pol Nord com un santuari global.
»7. Entenent que les pesqueres de l’Àrtic es veuran sotmeses a una pressió creixent a mesura que s’incrementi la temperatura de l’oceà, fem una crida als estats de l’Àrtic a introduir, en col·laboració amb la comunitat internacional, un règim d’ordenació pesquera que protegeixi aquest recurs vital, incloent-hi una moratòria sobre la pesca industrial en les aigües de l’Àrtic que fins ara no han estat explotades.
»8. Entenent que el medi ambient de l’Àrtic és particularment vulnerable als impactes d’un vessament de petroli, que les condicions de l’Àrtic fan més que probable que la capacitat per a netejar el vessament es vegi severament limitada i que l’explotació dels recursos petroliers de l’Àrtic incrementarà significativament els riscos del canvi climàtic, fem una crida als estats de l’Àrtic a desenvolupar i aplicar normes comunes de precaució per a l’extracció de petroli a la regió, que incloguin la prohibició de l’extracció en medis marins, en què no és possible de respondre adequadament davant d’un vessament.
»9. Reconeixent que la crisi del canvi climàtic ens obliga a abordar totes les fonts de contaminació climàtica i reconeixent els impactes específics del carboni negre a l’Àrtic, instem els estats de l’Àrtic i els països que estiguin en condicions d’actuar que es comprometin a fer controls estrictes de totes les fonts de carboni negre i a donar assistència als països en desenvolupament que requereixin suport per a fer front a aquest problema.
»10. Reconeixent que s’incrementen les possibilitats per a la navegació a la regió àrtica i que amb aquestes noves possibilitats augmenten els riscos per al medi ambient, instem la comunitat internacional a posar-se d’acord de manera urgent sobre el capítol mediambiental del Codi polar de l’Organització Marítima Internacional.»
Palau del Parlament, 16 de juliol de 2014