Revolució nefasta
Alemanya inicia la seva reforma energètica. Hi ha reformes i revolucions; mentre que la reforma que aprovarà Alemanya, abans de l’agost, afectarà les noves instal·lacions a partir del 2017 -altres el 2016-, la revolució energètica a Espanya deixarà les instal·lacions anteriors al 2004 sense ni tan sols la nova «retribució raonable». Una revolució amb retroactivitat.
No és una retallada a les renovables, és el primer país que desmantella el feed-in tariffs, és a dir, les remuneracions garantides que obtenen. La nova metodologia aprovada, que va ser analitzada per la CNE i consultada a la UE i organismes internacionals, no ha trobat cap model equiparable. No hi havia pitjor model complex i confús per imitar.
Amb el nou model, les renovables podran rebre, addicionalment a la retribució per la venda a preu de mercat, una retribució que cobreixi els costos d’inversió sobre la potència instal·lada, no només la produïda, que garanteixi una rendibilitat equivalent a les obligacions de l’Estat a 10 anys i un termini que cobreixi costos d’operació. A Alemanya, els Executius dels länder estan enfadats amb el projecte de reforma del Govern. Torsten Albig (SPD), president de Schleswig-holstein, no es pot imaginar que es tracti milers de ciutadans que han invertit en renovables com si es tractés de fons de cobertura, oferir-los la rendibilitat del bo com fa Espanya.
Holge Rubel, de The Boston Consulting, assenyala que la fotovoltaica a Alemanya es pot destinar a autoconsum; el 2017 haurà arribat als 53 GW. El seu preu està en 0,11 cèntims d’euro/kWh enfront dels 0,30 cèntims d’euro/kWh del mercat; proposa reduir la prima als excedents i destinar la màxima generació a l’autoconsum. Contra aquestes reformes s’han unit Baviera i Baden-Wurttemberg, amb presidents de la CSU i Verds, que reivindiquen generar amb menys vent la seva eòlica, no importar-la del mar del Nord. Torsten Albig, si no observa canvis, portarà el conflicte amb el Govern federal al Senat; qualifica la revolució energètica d’Espanya de nefasta per a l’economia si s’apliqués a Alemanya.
The Boston Consulting és la consultora que ha calculat per a Espanya la «rendibilitat raonable» de les «instal·lacions tipus», sota complexos i confusos paràmetres. Defensa a la resta del món el model de feed-in tariffs (prima actual). Hem vist que quan hi ha anticicló, sense vent, el preu es dispara; arriba una borrasca, rècord de generació eòlica, el preu s’enfonsa. Els beneficis de les tecnologies convencionals depenen de la no entrada de renovables. ¿Com incentivar les renovables si la seva expansió porta que s’enfonsin els seus ingressos?
Jordi Ortega
article aparegut al Periódico ahir 12 de febrer de 2014