Moció tipus contra el projecte de llei del sector elèctric
Amb el projecte de llei del Sector elèctric, conclourà el procediment parlamentari previst al mes de desembre. El govern d’Espanya sembla voler acabar el procés de dos anys de continus canvis normatius que tenen el seu origen en el Reial Decret 1/2012 que va paralitzar el desenvolupament de les energies renovables.
No és de rebut que una reforma de la profunditat i abast d’aquesta, que modifica el marc legal establert el 1997, es realitzi des de l’opacitat més absoluta, sense tenir en compte la participació dels actors interessats (administracions afectades, consumidors, empreses…), i sense cap indici de voluntat de consens parlamentari. Això li ha valgut una crítica severa de les agències reguladores independents, tant la Comissió Nacional d’energia i la del Mercat de la Competència i ha despertat una enorme preocupació més enllà de les nostres fronteres.
Els motius del rebuig que desperta aquesta reforma són:
Consolida un marc energètic superat per 15 anys d’avenços tecnològics fossilitzant a Espanya en el passat, ignorant que la realitat d’avui és radicalment diferent de l’any 1997, com ho demostren fets tant rellevants com la catàstrofe de Fukushima, o l’evidència incontestable i concloent sobre els efectes del canvi climàtic.
S’ignora que la Unió Europea ha elaborat un full de ruta energètic a 2050 que pot deixar despenjats a aquells països que no acomodin les seves pròpies estratègies a l’espai comú. Molt especialment en el cas de països que, com Espanya, requereixen un gran esforç d’interconnexió per pal•liar l’efecte d’illa.
Menysprea la possibilitat que les economies tractores de la UE han vist en l’anomenada transició energètica. Alemanya va abordar-la l’any 2010 modificant-la el 2011 arran de la catàstrofe de Fukushima, Regne Unit ara inicia la seva després de diversos anys de treball i França acaba de posar en marxa un Pacte de país amb la voluntat d’acordar la seva gran transició energètica.
Es llança per la borda el treball dels últims anys del sector en auge i innovador de les renovables, que ens havia posat al capdavant del lideratge mundial, desencadenant un nou conflicte social que es pot traduir en milers de desnonaments per als inversors familiars que van acompanyar l’enorme esforç d’inversió que en paral•lel va suposar.
Lluny de resoldre el dèficit de tarifa, el consolida transferint-lo al rebut de l’electricitat amb el consegüent augment del preu per a empreses i famílies, menyscabant la competitivitat d’aquells i colpejant les economies d’aquestes.
En plena crisi fa sorgir una nova bretxa social, que ve de la mà de la pobresa energètica per a aquelles famílies que es veuen obligades a renunciar a determinats serveis en les seves llars, veient rebaixada la qualitat de vida a nivells que des de fa dècades no es veien en el nostre país.
Menysprea l’oportunitat per avançar en independència energètica, en renunciar a les energies renovables, condemna els ciutadans i les empreses a pagar una energia més cara que a la resta de la UE i, el que és més greu encara, continuarà augmentant en els propers anys.
L’allau de demandes i recursos que ja estan sorgint des de pràcticament tots els sectors confirma el rebuig enorme que hi ha al voltant d’aquesta anomenada reforma energètica. El nostre municipi no pot quedar-se al marge de la defensa dels interessos del conjunt dels veïns i veïnes que patiran les conseqüències a la seva pròpia butxaca, en els seus llocs de treball i la seva qualitat de vida.
És per a tot això, què el Grup Municipal …….. de l’Ajuntament de Granollers presenta la següent moció per a la seva consideració i acceptació:
1. Instar el Govern de l’Estat a retirar el projecte de llei del Sector elèctric actualment en tramitació a les Corts Generals, així com la derogació de les normes que amenacen en posar fi al desenvolupament de les energies renovables i posar en marxa un procés de participació i diàleg el més ampli possible, per acordar una política energètica que traslladi estabilitat i seguretat jurídica en un sector com aquest que és estratègic.
2. Instar el Govern de l’Estat a respectar els compromisos internacionals adquirits de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i a una obligada convergència amb l’estratègia europea d’energia en termes d’estalvi i eficiència, així com el compliment dels objectius en energies renovables.
3. L’ Ajuntament es compromet a seguir aplicant mesures d’eficiència i estalvi energètic i de suport a les energies renovables, en l’àmbit de llurs competències.
4. Donar trasllat d’aquesta moció al President del Govern d’Espanya, al de la Generalitat i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat.