Moció sobre energia aprovada pel Parlament de Catalunya dijous 4 de juny de 2015
Moció 216/X del Parlament de Catalunya, sobre la política energètica
El Ple del Parlament, en la sessió tinguda el 4 de juny de 2015, d’acord amb l’article 139 del Reglament, ha debatut la Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre la política energètica (tram. 302-00291/10), presentada pel diputat Joan Herrera Torres, del Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, i les esmenes presentades pel Grup Parlamentari Socialista (reg. 118330), pel Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya (reg. 118392), pel Grup Parlamentari de Convergència i Unió (reg. 118397) i pel Grup Parlamentari de Ciutadans (reg. 118403).
Finalment, d’acord amb el que estableix l’article 139 del Reglament, ha aprovat la següent
Moció
- El Parlament de Catalunya lamenta que el Govern no hagi fet la revisió del Pla d’energia i del canvi climàtic de Catalunya.
- El Parlament de Catalunya insta el Govern a:
- a) Presentar un informe d’avaluació del grau de compliment dels indicadors establerts en el Pla de l’energia i del canvi climàtic de Catalunya.
- b) Presentar una auditoria de l’estat de la xarxa de distribució d’energia elèctrica, amb participació del diferents actors, treballadors, entitats i empreses del sector.
- c) Presentar una auditoria del sistema elèctric, en què es computin tots els costos del sistema, inclosos els beneficis inesperats (windfall profits) i els recursos condonats a les companyies elèctriques provinents dels costos de transició a la competència (CTC), amb la participació de diferents actors.
- d) Presentar un pla d’aplicació de la Directiva 2010/31/UE, del Parlament Europeu i del Consell, relativa a l’eficiència energètica dels edificis, amb l’objectiu que el 2018 els edificis públics siguin de consum energètic quasi nul i el 2020 ho sigui la nova edificació i la rehabilitació.
- e) Presentar-li, per mitjà de l’Agencia Catalana de l’Habitatge i de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat, els continguts de l’Estratègia catalana per a la renovació energètica d’edificis i les seves previsions pel que fa al consum zero i la incorporació d’energies renovables en tots els edificis nous i rehabilitacions.
- f) Presentar una proposta que inclogui normes subsidiàries per a establir l’obligació d’incorporar instal·lacions de generació d’energia renovable en tots els edificis nous i rehabilitacions i demanar al Govern de l’Estat que elimini les traves i els impediments injustificats pel que fa a l’autoconsum i l’autogeneració elèctrica.
Presentar el marc legal que garanteixi l’accés dels ciutadans a l’autogeneració d’energies renovables, amb totes les simplificacions administratives possibles i eliminant traves i qualsevol aspecte discriminatori existent.
Definir un pla de suport als inversors en l’àmbit de les energies fotovoltaiques i continuar amb la renegociació dels crèdits atorgats per l’Institut Català de Finances i amb el suport a les cooperatives d’energia.
- g) Presentar de manera immediata el desplegament reglamentari del Fons d’ajuda per a afectats de la pobresa energètica, destinat a les persones que no poden afrontar el pagament dels rebuts d’electricitat, gas o aigua. Aquest reglament ha d’establir els procediments per a accedir als ajuts i ha de concretar la provisió del Fons, el qual s’ha de dotar, preferentment, de les aportacions que hi facin les empreses subministradores i, addicionalment, de fons propis de la Generalitat, d’acord amb la moció Moció 182/X del Parlament de Catalunya, sobre les actuacions per a garantir l’accés als subministraments bàsics.
- h) Incorporar les mesures aprovades al nou Pla de l’energia i del canvi climàtic de Catalunya, que ha de considerar com a objectiu final una Catalunya cent per cent renovable, sens perjudici que aquestes mesures siguin aplicades de manera immediata.
- i) Fer les gestions oportunes davant del Govern de l’Estat perquè prengui les mesures per a evitar que els ciutadans hagin de pagar la indemnització a l’empresa ACS pel projecte Castor, tal com ha aprovat el Parlament Europeu en l’informe Urtasun sobre el Banc Europeu d’Inversions – Informe anual 2013.
En aquest sentit, i vista la negativa donada pel Govern de l’Estat i per Enagás a les peticions fetes pel Govern de la Generalitat perquè la indemnització del projecte Castor no recaigui sobre els consumidors, el Parlament de Catalunya dóna suport a les accions contra aquesta indemnització iniciades pel Govern de la Generalitat davant de les instàncies de la Unió Europea i l’insta a estudiar eventuals accions davant dels tribunals de justícia.
- j) Obrir, per mitjà de l’Institut Català de Finances, un subfons d’inversions per a projectes d’eficiència energètica i producció d’energies renovables a càrrec del Fons d’inversions estratègiques.
- k) Donar, en el debat de l’avantprojecte de llei del canvi climàtic, la màxima importància a l’apartat corresponent als mecanismes de mitigació (reducció d’emissions), amb inclusió de propostes concretes i ambicioses i amb l’exigència que el criteri utilitzat per a fixar els nivells d’emissions sigui, com a mínim, el contingut en l’últim informe disponible del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).