Moció sobre energia votada al Parlament de Catalunya avui dijous 28 de juliol de 2016
Aprovada avui al Palament de Catalunya. Mreu l’apartat 1c. Per primer cop s’aprova que Catalunya sigui 100 % renovable . Dia històric.
A proposta del Grup del PSC, el Parlament de Catalunya insta el Govern:
1. A presentar en un termini no superior a tres mesos les bases al Pacte Nacional per a la Transició energètica que tingui presents els següents objectius:
a) Desplegar programes d’estalvi i eficiència energètica a nivell residencial, industrial i mobilitat, i que com mínim es plantegi la millora de l’eficiència en un 2% anual per tal de poder assolir una disminució del 50% del consum final d’energia l’any 2050.
b) Assegurar el subministrament energètic garantint la qualitat i la fiabilitat, a preus assumibles.
c) Que desenvolupi el màxim potencial de les energies renovables d’acord amb el necessari consens social i territorial, per tal que l’any 2030 es pugui assolir el 70% de participació de les energies renovables en el mix elèctric català per poder arribar el 100% renovable l’any 2050.
d) Reduir en un 50% la dependència deis combustibles fòssils, i en especial dels derivats del petroli en l’àmbit del transport rodat i dels ports de mercaderies i esportius catalans en l’horitzó de l’any 2040.
e) Que reconegui la importància de l’economia circular i l’obsolescència programada.
f) Reconèixer el dret fonamental de l’accés a l’energia i defensa dels drets dels consumidors i reduir la precarietat energètica que afecta a una part de la ciutadania desenvolupant un marc legal de cobertura social sobre un servei mínim de subministrament d’energia (gas i electricitat).
g) Empoderar al ciutadà com a element essencial de la transició energètica, mitjançant la formació en cultura energètica i potenciant el rol dels mitjans de comunicació com elements de sensibilització en matèria d’energia.
h) Que incorpori els principis de transparència i avaluació anual en la governança del Pacte.
2 A impulsar la modernització de les xarxes de distribució, els sistemes avançats de gestió de consums, així com la generació distribuïda, microxarxes de distribució d’energia elèctrica i les xarxes tancades.
3 En el marc dels treballs de desenvolupament del Pacte nacional per a la transició energètica, el Parlament també insta el Govern a:
a) Presentar, en el termini de 6 meses, un pla estratègic per al desplegament de la infraestructura de recàrrega del vehicle elèctric a Catalunya, que incorpori com a objectiu que el 100% de la flota pública de la Generalitat sigui elèctrica l’any 2030 i un 30% de renovació del parc de vehicles sigui elèctric en l’horitzó del 2025.
b) Impulsar l’Estratègia Catalana per a la Renovació Energètica dels Edificis (ECREE) prioritzant l’accessibilitat i l’eficiència energètica d’edificis i habitatges amb aprofitament d’energia renovable i que cobreixi la necessitat d’actuació sobre un mínim de 10.000 habitatges anuals.
c) Presentar, en un termini de 6 mesos, un Pla de rehabilitació energètica dels edificis públics amb aprofitament d’energia renovable que amb caràcter anual fixi com a objectiu el 3% de la superfície dels edificis administratius de la Generalitat de Catalunya.
d) Afrontar el debat de la confluència dels objectius climàtics i ambientals amb la transició energètica.
e) Presentar, en un termini de 6 mesos, un Pla de desplegament, amb les propostes legislatives adients, de l’autoconsum elèctric solar fotovoltaic i eòlic que afavoreixi la implantació de les tecnologies de generació elèctrica distribuïda als edificis, amb una gestió activa de la seva demanda i producció d’energia elèctrica amb el recolzament de les tecnologies d’emmagatzematge d’energia, que permeti reduir els consums energètics, maximitzar les capacitats del sistema elèctric i millorar-ne la seva sostenibilitat ambiental i econòmic global.
f) Treballar un pla estratègic que permeti garantir l’emmagatzematge d’energia elèctrica en un model creixent de generació elèctrica amb renovables.
g) Treballar en nous mecanismes de finançament, d’acord amb les directives europees 2012/27/UE relativa a la eficiència energètica Directiva i 2010/31/UE relativa a la eficiència energètica dels edificis, que mitjançant aportacions públiques permetin aixecar inversions privades i nous mercats d’eficiència energètica, tot i fent possible la màxima captació de projectes, d’acord amb el Pla Junker i d’altres mecanismes de finançament del Banc Europeu d’Inversions, tot i prioritzant les empreses de serveis energètics (ESE).
4 Instar al Govern de l’Estat a negociar amb la Generalitat de Catalunya a implantar un calendari de tancament de les centrals nuclears amb 40 anys de vida, garantint el subministrament energètic fonamentalment amb fonts renovables i preveient la solució a l’ emmagatzemen i gestió dels residus garantint la solvència dels criteris tècnics i de seguretat.
aquesta tarda posarem el resultat de la votació