Moció sobre energia al Parlament el passat 5 de desembre
El que es va aprovar i el que va ser rebutjat per CiU i/o ERC i/o PP
Punts aprovats:
1. Establir les bases per constituir un pacte nacional per la sobirania energètica en que hi participin tots els agents implicats amb l’objectiu de definir les mesures a adoptar per transformar el model energètic català actual per un altre orientat cap a un horitzó 100% basat en les energies renovables, en l’autoabastament energètic, en l’estalvi, l’eficiència i la contenció; i en un model de producció energètic descentralitzat, democràtic i participatiu.
3. Afavorir el canvi d’un sistema centralitzat de producció de l’energia elèctrica a un altre que permeti el desenvolupament d’opcions alternatives com l’autoconsum o les xarxes tancades. ( El PP va votar en contra )
4. Adoptar el compromís de reduir un 25% del consum d’energia de l’administració de la Generalitat abans del 2020 prenent com a base l’any 2007, i fomentar l’adopció de compromisos similars per part de les administracions locals oferint-los el suport tècnic necessari.
5. Adoptar les mesures necessàries per fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica en tots els sectors consumidors d’energia (domèstic, industrial, serveis, transport i primari) en el marc d’actuació de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), assegurant les dotacions pressupostàries adequades que assegurin les necessitats tècniques i d’inversió en aquesta matèria. ( El PP va votar en contra )
6. S’establirà una política tarifària que afavoreixi els consums bàsics per satisfer les necessitats familiars i faci que els consums més sumptuaris tinguin una política que els discrimini amb un increment del preu. ( El PP va votar en contra )
7. Manifestar el rebuig a l’anomenada «reforma elèctrica» promoguda pel Ministeri d’Indústria espanyol perquè penalitza les energies renovables i dificulta l’autoproducció i l’autoconsum d’energia. ( El PP va votar en contra )
9. Promoure un canvi del marc regulatori amb la perspectiva de garantir el control democràtic de l’energia i que l’accés a l’energia sigui tipificat com un dret fonamental i establir un pla de lluita contra la pobresa energètica, prohibint la desconnexió de la xarxa.
11. Mostrar el rebuig a la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) Escatrón – La Secuita.
12. Mostrar el rebuig a la línia de molta alta tensió que creua les comarques del Pallars.
13. Establir un Pla d’aprofitament de la biomassa dels boscos de Catalunya per a usos energètics. ( proposat pel PSC va ser aprovat per unanimitat )
14. Afavorir la investigació en energies renovables i en especial l’eòlica marina. (Proposat pel PSC va ser aprovat però amb el vot en contra de CiU )
16. Derogar l’impost del 7% establert en la Llei 15/2012 de 27 de desembre, de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica a les tecnologies en règim especial i les renovables destinades a l’autoconsum.
Punts rebutjats:
– Crear, en el marc de la comissió d’empresa i ocupació, una comissió d’estudi en la qual es debati sobre el model de producció d’energia elèctrica basada en la generació descentralitzada renovable, l’estalvi i l’eficiència, amb l’objectiu d’aconseguir un model que possibiliti una completa sobirania energètica. ( rebutjat amb els vots de CIU, ERC, PP i Ciutadans)
– Instar el govern espanyol que elabori un pla que fixi com a objectiu el tancament de les centrals nuclears perquè en el termini de 10 anys la demanda d’energia elèctrica quedi coberta sense necessitat d’haver de recórrer a la nuclear. (rebutjat amb els vots de CIU i PP)
– Mostrar el rebuig a la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) Santmenat-Bescanó-Baixàs. (rebutjat amb els vots de CIU i PP, PSC )
– adoptar una auditoria energètica independent de la composició del dèficit de tarifa revisant aquells conceptes prescindibles en un mercat competitiu i basat en l’eficiència, la independència energètica i les energies netes així com la metodologia de retribució de la producció, transport i distribució. ( rebutjat amb els vots de CIU i PP )
El Parlament de Catalunya manifesta la seva disconformitat amb la reducció de la partida pressupostària destinada a l’ICAEN per al proper exercici de 2014. (rebutjat amb els vots de CIU i ERC)
Esmenes del PSC que no van ser acceptades pel Grup proposant ( Mixt ) i que per tant no van ser votades:
De modificació de part del punt 1
«1. Establir les bases per constituir un pacte nacional per la sobirania energètica en que hi participin tots els agents implicats amb l’objectiu de definir les mesures a adoptar per transformar el model energètic català actual per un altre orientat cap a un horitzó 100% basat en les energies renovables, en l’autoabastament energètic, en l’estalvi, l’eficiència i la contenció; i en un model de producció energètic que possibiliti establir un objectiu d’un model elèctric del 75% d’energia renovables pel 2030 i del 95% pel 2040. En una transició energètica, s’ha d’incorporar en el sector residencial, el 30% de renovables al 2020 i el 60% al 2030, i en el sector de la mobilitat, encaminat en la perspectiva d’assolir un model energètic exclusivament renovable.»
2
D’addició al punt 3
«3. Constituir una empresa pública d’energia de Catalunya que doni suport a iniciatives encaminades a afavorir el canvi d’un sistema centralitzat de producció d’energia elèctrica vers sistemes de generació descentralitzats que permetin un control democràtic i social, i no gravar de cap manera les energies renovables.»
3
De modificació del punt 4. Nova redacció.
«4. Impulsar que les administracions catalanes redueixin un 30% les emissions de CO2 al 2020. Per això, el Govern, d’acord amb els resultats de la darrera cimera del clima a Varsòvia (COP 19), presentarà abans del primer trimestre de 2015, els objectius de Catalunya en canvi climàtic conforme a l’informe que redacta l’IPCC que s’aprovarà al llarg de 2014. Així mateix, el Govern impulsarà una llei de canvi climàtic.»
De modificació del punt 6. Nova redacció.
«6. Aprovar un Pla d’Acció Nacional d’Estalvi i Eficiència Energètic, orientat a: edificis de nova construcció i rehabilitació de consum zero; les petites i mitjanes empreses per estalvi i eficiència de processos productius; donar màxima prioritat per establir ajudes a la eficiència i estalvi energètic a les persones en risc de pobresa energètica. L’ICF ha de posar en funcionament un fons verd que també consideri l’energia renovable part de l’eficiència i estalvi energètic.»
D’addició al final del punt 9
«9. Instar el govern espanyol que elabori un pla que fixi com a objectiu el tancament de les centrals nuclears perquè en el termini de 10 anys la demanda d’energia elèctrica quedi coberta sense necessitat d’haver de recórrer a la nuclear, i donar compliment a l’acord del Parlament per elaborar un Pla de reactivació econòmica de les comarques que compten amb centrals nuclears per preveure el cessament de la seva activitat.»