PSOE, Podem i Ciutadans volen suprimir l’impost al Sol i el Registre d’Instal·lacions d’Autoconsum
La Proposició de Llei d’Autoconsum que avui han presentat aquests partits al Congrés reconeix als ciutadans i ciutadanes d’Espanya “el dret a autoconsumir energia elèctrica sense cap tipus de càrrec” (o sigui, que diu no a l’impost al sol). La futura Llei diu no a aquesta taxa “per considerar que l’energia autoconsumida instantàniament o emmagatzemada en bateries i autoconsumida amb posterioritat no ha de contribuir addicionalment a sufragar els costos del sistema elèctric, ja que en cap moment es fa ús de la xarxa elèctrica”. En la mateixa línia, aquesta Proposició recull explícitament la supressió del Registre Administratiu d’autoconsum, “la raó de ser era la necessitat de control de l’energia autoconsumida i que suposaria ara una càrrega administrativa injustificable”.

Aclarim, per començar, que la Proposició de Llei per al Foment de l’Autoconsum Elèctric no només l’han presentat avui al Congrés els partits dalt esmentats. També signen aquesta proposta els restants grups parlamentaris que al Congrés dels Diputats són tots menys el Grup Popular. Això sí, no tots cabien en el titular, pel que hem triat als tres més nombrosos (prop de 14 milions de vots, per 7,9 del PP). La Proposició dels esmentats i Esquerra, el PNB, UPN, etc … estableix “quatre canvis principals” a la normativa de l’autoconsum. El primer ja l’hem al·ludit: tots els partits (menys el PP) proposen derogar l’impost al Sol (impost que en realitat no ha entrat mai en vigor , però que apareix recollit en la legislació vigent) i proposen per això, i així mateix , suprimir el Registre d’Instal·lacions d’Autoconsum del Ministeri d’Energia, que, sense impost de per mig, “suposaria ara una càrrega administrativa injustificable”.
Els altres tres “canvis principals” que proposen tots els partits (tots menys el PP, s’entén) són aquests
“Aquesta Llei -expliquen els partits- habilita la possibilitat que diversos consumidors comparteixin instal·lació d’autoconsum, el que es considera imprescindible perquè l’autoconsum pugui desenvolupar-se en l’àmbit urbà domèstic. Per això, es procedeix a derogar l’article 4.3 del Reial Decret 900/2015 “. L’autoconsum compartit està cridat a convertir-se -segons tots els experts- en tot un jaciment d’oportunitats.
“Tercer, la present Llei -continuen els partits- estableix que les instal·lacions d’autoconsum que no injectin energia a la xarxa elèctrica seran legalitzades segons els reglaments tècnics corresponents, seguint un procediment de notificació sense requerir l’obtenció d’un punt de connexió ni cap altre tràmit administratiu, ja que no faran ús de la xarxa elèctrica “. O sigui, simplificació administrativa.
I, quart: “finalment, la present Llei adapta el règim sancionador pel que fa a autoconsum al veritable impacte del mateix en el sector elèctric”. El Partit Popular ha inclòs en el seu Reial Decret d’Autoconsum (RD 900/2015) multes de fins a més de 30 milions d’euros per autoconsumidors que incomplissin aquest RD, multes desproporcionades que lògicament no han passat mai del paper.
La Proposició de tots els partits distingeix dues modalitats d’autoconsum. Aquestes
Modalitats de subministrament amb autoconsum sense excedents. Quan els dispositius físics instal·lats impedeixin la injecció alguna d’energia excedentària a la xarxa de transport o distribució.
Modalitats de subministrament amb autoconsum amb excedents. Quan les instal·lacions de generació puguin, a més de subministrar energia per a autoconsum, injectar energia excedentària en les xarxes de transport i distribució.
Altres detalls a tenir en compte
“Les instal·lacions de producció no superiors a cent quilowatts de potència (100 kW) associades a modalitats de subministrament amb autoconsum amb excedents -diu la proposta- estaran exemptes de l’obligació d’inscripció en el registre administratiu d’instal·lacions de producció d’energia elèctrica “.
“L’energia autoconsumida -expliquen els partits- estarà exempta de tota mena de càrrecs i peatges. Els excedents de les instal·lacions de generació associades a l’autoconsum estaran sotmesos al mateix tractament que l’energia produïda per la resta de les instal·lacions de producció, igual que els dèficits d’energia que els autoconsumidores adquireixin a través de la xarxa de transport o distribució estaran sotmesos al mateix tractament que els de la resta de consumidors “.
Balanç net
“Sense perjudici de l’anterior -continuen els partits-, reglamentàriament es poden desenvolupar mecanismes de compensació simplificada entre dèficits dels autoconsumidors i excedents de les seves instal·lacions de producció associades, que en tot cas estaran limitats a potències d’aquestes no superiors a 100 kW “. O sigui, que tots els grups parlamentaris -excepte el Grup Popular- aposten pel balanç net, però el limiten a instal·lacions no superiors als cent quilowatts.
Multes
La Proposició de Llei dels partits proposa derogar les multes desorbitades que plantejava el Partit Popular. El nou text proposat diu així: “En els casos en què la infracció estigui relacionada amb l’autoconsum, la sanció màxima serà el 10% de la facturació anual per consum d’energia elèctrica”. Abans hi havia la possibilitat que aquesta multa superés els 30 milions d’euros, tot i que l’utoconsumidor només tingués una placa solar a la teulada de casa seva. En fi, entre desproporcionat i ridícul.
Per fi, la Proposició dels partits inclou dues disposicions finals. Són aquestes:
Disposició final primera. Habilitació per al desplegament reglamentari
“El Govern ha de dictar, en l’àmbit de les seves competències, totes les disposicions reglamentàries que siguin necessàries per al desenvolupament i execució del que disposa aquesta Llei en un termini màxim de tres mesos des que entri en vigor”.
Disposició final segona. Entrada en vigor
“Aquesta Llei entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat, excepte les mesures que impliquin un augment dels crèdits o una disminució dels ingressos en relació amb el pressupost vigent, que no entraran en vigor , en la part que comporti afectació pressupostària, fins a l’exercici pressupostari següent al de l’entrada en vigor “.